Att tänka på vid köp av hus
Att köpa ett hus handlar om betydligt mer än att delta i – och vinna – en budgivning och skriva ett kontrakt med säljaren. Dels så handlar det om det känslomässiga – det måset kännas rätt, du och din eventuella partner måste vara överens och ni måste vara på det klara med att det handlar om väldiga utgifter. Dels så har vi också det ”verkliga”; ansvaret som du som köpare har och här kan faktiskt ditt drömköp i slutändan visa sig bli en ren och skär mardröm. Det är nämligen inte ovanligt att följande scenario äger rum:
- En familj köper ett hus
- Familjen flyttar in
- Familjen upptäcker en massa fel
- Familjen försöker häva köpet
- Familjen får fel och säljaren får rätt
Hur är då detta möjligt? Hur kan en säljare som sålt ett hus med så uppenbara fel plötsligt ha lagen på sin sida? Jo, av den enkla anledningen att felen i fråga varit just uppenbara och synliga för ögat. Det hela handlar om att du som köpare har undersökningsplikt och att du inte fullt ut kan förlita dig på en objektsbeskrivning. Kort och gott: köper du ett hus där det finns en massa stora vattenskador under en matta i köket så ska du också ha sett dessa vid din besiktning. Likaså om det funnits ett hål i taket.
Fel och brister som kan upptäckas med blotta ögat anses falla in under undersökningsplikten och det bästa rådet vi kan till dig som står inför en så stor affär rä att du tar hjälp. Det finns ingen anledning att lita på orden från en säljare eller en mäklare – det är lite för stora pengar inblandade. Anlita en besiktningsman och låt denne genomföra en grudnlig undersökning innan du skriver på ett kontrakt. Skulle det dyaka upp fel i efterhand och som denne inte upptäckt vid sin besiktning så är det troligt att dessa kommer att räknas som dolda fel (och där har du en chans att häva köpet eller få en väsentlig del av summan du betalat tillbaka).
I övrigt så kan vi även peka på kontraktets utformning och hrä ska följande punkter finnas med då du köper genom en fastighetsmäklare:
- Köpeskillingens storlek
- Fastighetens beteckning
- Överlåtelseförklaring
- Din och säljarens namnteckning
- Makens eller sambons samtycke
- Bevittning
- Villkor
Här kan du även föra in egna villkor – exempelvis gällande försäljning av din egen bostad samt bankens lånevillkor. Rekommenderas är att du även för in en besiktningsklausul och här brukar mäklare vara mer än villiga att förklara vad en sådan innebär rent praktiskt. Det är nämligen en trygghet för både dig som köpare och för den säljare som mäklaren representerar.