Om ni ska köpa hus så får ni inte glömma att besiktiga huset. Det är mycket som kan komma fram vid en besiktning som kan vara avgörande om ni faktiskt vill gå igenom med köpet eller inte. Ett besiktningsprotokoll är dessutom avgörande om det skulle framgå ett så kallat “dolt fel” en tid efter ni har flyttat in. Dolda fel går inte att upptäcka på en besiktning, men om ni inte ens genomför en besiktning så behöver inte den tidigare ägaren bekosta felet.
Det som kan framgå vid en besiktning kan göra att ni har möjlighet att pruta på huset, eller få den nuvarande ägaren att till exempel laga avloppsrör eller byta ut något annat som ni vill ha fixat innan ni flyttar in. Vid en besiktning får ni även möjlighet att få en status-check på huset så ni vet vad ni kan förväntas lägga pengar på kommande år. Det kan vara så att den tidigare ägaren har gjort en relining (lagning på insidan av rör) för att slippa göra ett stambyte. Ett stambyte är oundvikligt och måste göras efter ett tag, en relining är en “tillfällig” lösning men det innebär att man skjuter på den riktiga lösningen - stambytet som är mycket mer omfattande.
Vem gör en besiktning?
Besiktningen genomförs av en så kallad besiktningsman som noga går igenom bostaden och för protokoll på allt som kollas igenom och eventuella brister. Detta kostar självklart en mindre summa pengar, men det är absolut viktigt att det genomförs.
Kan man hoppa över en besiktning?
Det går att skriva ett kontrakt med den tidigare ägaren så denne inte kan bli ersättningsskyldig för eventuella dolda fel. Vanligtvis blir köpet billigare då, men om dolda fel skulle framkomma så är det den nuvarande ägaren som får stå för betalningen. Det kan vara mindre dolda fel som inte kräver alltför mycket tid eller pengar för att åtgärda, men det kan även vara större och mer omfattande projekt som både kostar mycket pengar och tar lång tid. Det kan bli så illa att ni inte ens kan bo i huset medans det dolda felet åtgärdas. Det är inte ofta det är värt att avskriva den tidigare ägaren för ansvaret för dolda fel. Om den tidigare ägaren känner till ett eller flera dolda fel men inte berättar det vid friskrivning från dolda fel, så är inte avtalet giltigt. Dock måste det gå att bevisa att den tidigare ägaren kände till problemet. Då kan det bli en tvist om något så enkelt som att rören under golvet var i dåligt skick och skulle behövts bytas ut, utan större besvärligheter. Så glöm inte att anlita en besiktningsman, de gör att ni inte akut behöver kontakta en rörmokare, vvs-firma eller annat byggföretag som fixar era dolda fel.
Andra inlägg
- Smarta lösningar med håltagning underlättar byggprojekt Uppsala
- Konsten att bemästra håltagning i Karlstad
- Mättekniker i Västerås hjälper dig att lyckas med ditt byggprojekt
- Trygghet genom överlåtelsebesiktning när du köper hus i Stockholm
- Miljövänliga och smarta alternativ med värmepumpar i Stockholm
- Ventilationens betydelse för Stockholms urbana miljö
- Solceller spelar en viktig roll i framtidens energilösningar
- Laddstationer för bostadsrättsförening – för grön framtid
- Att tänka på när man väljer flyttfirma i Tyresö
- Solceller i Stockholm innebär en revolution inom energi