Att köpa hus är en stor händelse för alla. Man har hittat drömhuset och bestämt sig för att slå till och en händelserik och spännande tid börjar. Men när du väl har vunnit budgivningen och skrivit på kontraktet så finns det en hel del att tänka på innan du flyttar in.
Vi antar att du redan har fixat ett lånelöfte från banken - på det viset kan du gå in i ditt nya liv som husägare med en trygg känsla som en stabil ekonomi ger. Lånelöftet bör täcka såväl köpeskilling som kostnader för lagfart och eventuella pantbrev.
Omfattande undersökningsplikt
Som husköpare har man en ganska omfattande undersökningsplikt, som innebär att du måste kontrollera allt som har med fastigheten att göra. De flesta personer har inte de kunskaper som krävs, och då bör man helst anlita en fackman som vet hur en besiktning ska gå till. Besiktningen omfattar dock inte fasta installationer som el, värme, vatten och sanitet, vitvaror och annat. Vill man ha detta besiktigat får man vända sig till fackmän som är specialister på dessa områden. Innan besiktningen inleds bör du försäkra dig om att besiktningspersonen är behörig och innehavare av ansvarsförsäkring.
Kontrollera möjlighet att sätta upp markiser
Markiser som finns på ett hus eller på altanen måste du kontrollera själv, om de ingår i själva köpet i befintligt. Har du stora planer för altanen så rekommenderar vi att du kontrollerar om det är möjligt att installera markiser. Mät upp och kolla om väggar passar för montering av markiser. Idag finns på marknaden ett stort utbud av kvalitativa markiser som passar i de flesta sammanhang, så detta behöver inte vara något större problem.
Vill du göra mätning av buller, radonvärden och kvalitetskontroll av kranvattnet så krävs tilläggskontroll.. Även energideklarationen omfattas av en särskild tjänst.
Kolla upp om kommunen har några planer
Vill du veta om det finns några speciella planer för området du bor i? Om du drömmer om en lugn och avskild plats så kanske det vore tråkigt om det byggs en ny idrottsplats invid ditt drömhus. Kolla med din kommun om det finns några planer i form av exempelvis byggnader eller motorvägar.
När besiktningen är klar och du har tagit reda på allt du behöver veta så är det bara att komma överens med ägaren och skriva på kontraktet. Der är först när du satt din kråka på kontraktet som affären är bindande.
Andra inlägg
- Smarta lösningar med håltagning underlättar byggprojekt Uppsala
- Konsten att bemästra håltagning i Karlstad
- Mättekniker i Västerås hjälper dig att lyckas med ditt byggprojekt
- Trygghet genom överlåtelsebesiktning när du köper hus i Stockholm
- Miljövänliga och smarta alternativ med värmepumpar i Stockholm
- Ventilationens betydelse för Stockholms urbana miljö
- Solceller spelar en viktig roll i framtidens energilösningar
- Laddstationer för bostadsrättsförening – för grön framtid
- Att tänka på när man väljer flyttfirma i Tyresö
- Solceller i Stockholm innebär en revolution inom energi