Visst låter det härligt med en egen pool i villaträdgården där man kan bada precis när man vill. Men hur går det till och vad ska man tänka på innan?
Det finns mycket man behöver tänka på när man planerar ett poolbygge där hemma. Utbudet är enormt med stora skillnader i pris. Från några tusenlappar till egentligen hur mycket som helst.
Det första man behöver undersöka är om marken lämpar sig för att gräva ner en pool och hur mycket lutning den har. Det finns annars massor med alternativ med pooler som byggs ovan jord. Dessa pooler är såklart mindre men kan även byggas på en altan eller uteplats.
Välj en pool av god kvalitet
Med vårt nordiska klimat måste man försäkra sig om att poolen är kraftig nog så den håller för vintern. Vissa billiga pooler som fungerar utmärkt i varmare klimat kommer inte att klara det svenska vintern.
Om du väljer en pool som ska grävas ner, helt eller delvis, så finns det olika material att välja på. En fördel med en nedgrävd pool är såklart att den inte skymmer utsikten. Dock krävs det såklart en del markarbeten. En pool ovan mark är därför billigare och kräver inga större förberedelser. Det är klokt att välja en kvalitetspool för att slippa problem i framtiden.
Var ska poolen placeras?
Det är bra att placera den så att den får så många soltimmar som möjligt och gärna vindskyddat. Det är också smart att den inte har några träd i närheten för att inte smutsa ner vattnet i onödan. Det behöver också vara gott om utrymme runt poolen. Ligger den en bit från huset kan det vara smart att bygga bod eller liknade för dynor och annan utrustning.
Drift och underhåll av poolen
Självklart blir en större pool dyrare att värma upp och hålla varm. Det vanligaste sättet för uppvärming är via luftvärmepump. Men man kan också ha elvärme eller solceller. Har man vattenburen värme i villan kan man med fördel koppla värmeväxlaren till poolen.
Vattnet i poolen måste noga kontrolleras för klorhalt och pH-värde. Andra tester görs ett par gånger per säsong. Man behöver en bottensug för att hålla botten ren och fräsch.
Ska den stängas för vintern måste man tömma den, vilket tar några timmar. Tänker man sig att använda poolen året runt måste man ha någon form pooltäckning eller tak. Det finns ett stort utbud av kraftiga pooltak på marknaden, vissa med skjutbart tak för vinterbadaren.
Andra inlägg
- Smarta lösningar med håltagning underlättar byggprojekt Uppsala
- Konsten att bemästra håltagning i Karlstad
- Mättekniker i Västerås hjälper dig att lyckas med ditt byggprojekt
- Trygghet genom överlåtelsebesiktning när du köper hus i Stockholm
- Miljövänliga och smarta alternativ med värmepumpar i Stockholm
- Ventilationens betydelse för Stockholms urbana miljö
- Solceller spelar en viktig roll i framtidens energilösningar
- Laddstationer för bostadsrättsförening – för grön framtid
- Att tänka på när man väljer flyttfirma i Tyresö
- Solceller i Stockholm innebär en revolution inom energi